Diamant – kámen měsíce dubna

Diamant, kámen králů a královen, symbol dokonalosti a luxusu. Jeho brilantnost, odolnost a vzácnost ho dělají jedním z nejcennějších klenotů na světě. Svým leskem a jasnou křišťálovou strukturou okouzluje už po staletí lidi na celém světě. Ale co skutečně víte o samotném diamantu? Jak vypadá v přírodě a co ovlivňuje jeho cenu? Jak se liší od briliantu a jaké může mít barvy? Co je to za symboliku, kterou nese? V tomto článku se na tento fascinující kámen a jeho využití ve šperkařství podíváme blíže.

Jak vzniká diamant

V přírodě diamant vzniká hluboko v zemské kůře při extrémně vysokých teplotách a tlaku. Dnes už je také možné diamanty vyrábět synteticky v laboratoři. Syntetické diamanty mají stejné fyzikální a optické vlastnosti jako ty přírodní.

Zničit diamant je téměř nemožné. Jsou k tomu totiž potřeba nákladné nástroje, které jsou ještě tvrdší než diamant, například speciální brusné kameny nebo laserové paprsky. V praxi se diamanty obvykle nezničí, ale spíše se tvarují nebo štípou pomocí jiných diamantů.

Vlastnosti diamantu

Diamant, nejtvrdší přírodní materiál na světě, je tvořen pouze uhlíkem. Má vysokou tepelnou vodivost a vynikající optické vlastnosti, včetně velmi vysokého indexu lomu světla. Když světlo dopadne na diamant, část se lomí a část odrazí, což vytváří nespočet odlesků a nádhernou záři. I to je důvodem, proč jsou diamanty tolik oblíbené ve šperkařství.

Jaké barvy může mít diamant, závisí na mnoha faktorech, kupříkladu na množství příměsí, struktuře a uspořádání molekul uhlíku či na umístění v zemské kůře. Nejčastěji se vyskytují bezbarvé diamanty, ale mohou mít i různé odstíny žluté, hnědé, modré, zelené nebo růžové. Dříve se nejvíce cenily čiré kameny, ale na čím dál větší oblibě získávají i ty barevné.

Nejdůležitější vlastnosti diamantu jsou známé jako 4C: cut (tvar a kvalita brusu), clarity (čistota), color (barva) a carat weight (váha v karátech). Hmotnost diamantu se neudává v gramech, ale v karátech, kdy je jeden karát roven 0,2 gramu. Diamanty ve špercích obvykle váží setiny, desetiny až jednotky karátů.

Od těchto vlastností se odvíjí cena diamantů. Ty s vyšší kvalitou, hmotností a raritnějšími původy jsou logicky dražší. Cenu také ovlivňuje velikost diamantu, kdy platí, že čím je kámen větší, tím je vzácnější. Proto bude jeden dvoukarátový diamant znatelně dražší než dva jednokarátové.

Kde se těží diamanty

Největšími producenty diamantů jsou Afrika, Rusko, Kanada a Austrálie. V Africe se diamanty těží především v Botswaně, Jihoafrické republice, Namibii a Sieře Leone. V Rusku jsou významná naleziště v Jakutsku a Archangelské oblasti. Austrálie má diamantová ložiska v Kimberley, Kanada pak v Severozápadních teritoriích a provincii Ontario.

Jak poznat, že je diamant pravý

Pro ověření toho, že kupovaný kámen je opravdu diamant a má požadované vlastnosti, slouží certifikáty pravosti. Vystavují je nezávislé laboratoře a obsahují informace o 4C, váze, původu a ošetření diamantu, stejně jako o jeho ohodnocení. Díky certifikátu budete mít jistotu, že jste zaplatili cenu odpovídající kvalitě kamene.

Rozdíl mezi diamantem a briliantem

Často se mylně používají termíny diamant a briliant jako synonyma. Ve skutečnosti je briliant pouze jedním z řezů surového kamene, diamantu. Za briliant se obecně považuje diamant zpracovaný do briliantového výbrusu. Tedy briliant vždy vznikne z diamantu. Samotný briliantový brus ale mohou mít i jiné kameny než diamant – a to jak drahokamy, tak syntetické kameny. Neměly by však být označované jako brilianty, ale např. jako zirkon s briliantovým brusem apod.

Samotné broušení diamantu je proces, při kterém se nezpracovaný diamant upravuje do různých tvarů. Existuje několik typů řezů diamantu, z nichž nejčastější je právě kulatý, briliantový brus a princess cut (karetní brus). Každý typ brusu dává diamantu unikátní tvar a lesk.

Diamantové šperky

Šperky s diamanty už po celá tisíciletí oslňují lidstvo svou krásou, ať už jde o prsteny, náhrdelníky, přívěsky, či náušnicenáramky. V období antického Řecka byly diamanty používány jako amulety a chránily před zlými silami, ve středověku byly symbolem moci a bohatství a našly své místo v nejedné evropské královské klenotnici.

V 19. století vznikla společnost De Beers, která se stala dominantním hráčem v diamantovém průmyslu a měla největší zásluhu na popularizaci tohoto drahého kamene. Během 20. století se prsteny s diamanty staly symbolem jedné z nejromantičtějších chvil života – žádosti o ruku. Však která dívka by o takovém zásnubním prstenu nesnila?

Největší, nejdražší a nejznámější diamanty

Existuje mnoho slavných diamantů, ale několik z nich si získalo výjimečnou pozornost svými velikostmi, neobvyklými barvami a příběhy.

  • Diamant Hope – modrý diamant o hmotnosti 45,52 karátů, který se řadí mezi největší a nejznámější modré diamanty na světě.

  • Cullinan – největší surový diamant na světě, který byl nalezen v roce 1905 v Jižní Africe. Po rozřezání vzniklo 9 významných diamantů, z nichž největší váží 530,2 karátů.

  • Diamant Excelsior – největší známý diamant na světě před objevením Cullinanu. Po rozřezání vzniklo 21 menších diamantů.

  • Koh-i-Noor – diamant o váze 105,6 karátů, který pochází z Indie a byl součástí britských korunovačních klenotů.

  • Diamant Regent – diamant o váze 140,64 karátů, který je považován za jeden z největších a nejcennějších broušených diamantů na světě.

  • Diamant Taylor-Burton – diamant o váze 69,42 karátů, který byl zakoupen herečkou Elizabeth Taylorovou a jejím manželem Richardem Burtonem.

  • Lesotho Promise – největší diamant nalezený v Africe, o váze 603 karátů.

  • Diamant Pink Star – nejdražší diamant nabídnutý v aukci, byl nalezen v Jihoafrické republice a původně vážil 132,5 karátů, pak byl upraven na 59,60 karátů. Vydražil se za více než 83 milionů dolarů. Patří mezi nejcennější a nejkrásnější drahokamy na světě.


Zpět na články
Česká značka

Jsme přímý výrobce

Šperky vyrábí naši mistři zlatníci z těch nejkvalitnějších materiálů. Poctivost, kvalita a rodinná tradice jsou na prvním místě.

Jsme přímý výrobce

Česká značka

Na trhu jsme od roku 2001. Naši zakladatelé působí ve šperkařském a hodinářském oboru již od roku 1992.

Poštovné zdarma

Doprava

U nás máte poštovné zdarma při nákupu nad 1 500 Kč (nevztahuje se na investiční zlato). Šperky obdržíte v dárkovém nebo luxusním dárkovém balení.

Prověřená společnost

Prověřená společnost

Naše společnost je prověřená u Puncovního úřadu v ČR a SR. K diamantovým šperkům obdržíte certifikát pravosti.