Safír – kámen měsíce září

Safír je jedním z nejvzácnějších a nejvíce ceněných drahokamů na světě. Své jméno získal z řeckého slova „sappheiros“, což znamená modrá. A právě svou nádherně modrou barvou je safír nejvíce známý. Ale věděli jste, že může mít i jiné barevné odstíny? Pro svou vzácnost safír také často zdobil královské klenoty, včetně českých korunovačních. Má celou řadu jedinečných vlastností a nezaměnitelný historický význam. Pojďme společně odhalit tajemství tohoto výjimečného kamene.


Vlastnosti a charakteristiky safíru

Safír a rubín se smaragdem patří tzv. velké trojky drahokamů, které jsou hned po diamantu nejvíce ceněné. Těží se v různých částech světa, včetně Austrálie, Thajska, Indie a Madagaskaru. Jeho modrá barva je způsobena přítomností stopových prvků železa a titanu v krystalové mřížce. Je druhem korundu a na Mohsově stupnici tvrdosti dosahuje stupně 9. To znamená, že je velmi odolný proti poškrábání a jinému poškození. Známý je také svou rezistencí vůči teplu a chemikáliím.

Díky všem těmto vlastnostem našel safír využití i v průmyslu, dokonce se z něj vyrábějí okna pro vesmírné rakety. Najdete ho i v čipech pro elektroniku. Zde se však nepoužívají safíry pravé, ale syntetické. A co je syntetický safír? Jednoduše řečeno, je to safír vypěstovaný v laboratoři. Proto se kromě označení syntetický používá také „lab-grown“. Jeho vlastnosti se od přírodního safíru téměř neliší, ale je cenově dostupnější. Postupně si našel cestu do světa klenotů a šperky jím osazené jsou čím dál více žádané.


Barvy safíru

Safír není pouze modrý. Může mít různé barvy, které jsou způsobeny přítomností různých příměsí. Modrý safír je nejznámější a nejpopulárnější, ale vyskytuje se také v růžové, žluté, oranžové, fialovézelené barvě. Neméně krásný je též safír bílý. Existuje také přírodně černý safír, který je velmi vzácný.


Jak poznat a koupit pravý safír

Pravé modré safíry mají sytou, zářivou barvu bez viditelných příměsí. Ta by měla být rovnoměrně rozložená po celém kameni. Dalším faktorem je čistota kamene, který by měl mít minimální vady a nečistoty. Může však mít přirozené inkluze, což jsou vnitřní vlastnosti objevující se během vzniku drahokamu. Tyto inkluze by však neměly být natolik četné nebo výrazné, aby ovlivňovaly celkovou krásu a průhlednost kamene. Před nákupem si nezapomeňte ověřit původ safíru pomocí certifikátu o pravosti, který by Vám solidní klenotník měl předložit.

Luxusní prsten Magical Arabella z kolekce DreamyLuxusní prsten Magical Arabella z kolekce Dreamy


Safír ve špercích a módě

Safír je mezi klenotníky oblíbený pro jedinečný půvab a vzácnost. Zdobí se jím náhrdelníky, náramky, náušnice i prsteny. Zvláště modrý safír vytváří elegantní a sofistikovaný vzhled, který je vhodný pro každou příležitost. Růžový safír pak je velmi romantický a žlutý safír zase přináší sluneční energii. Tento drahokam ale najdete také na jiných módních doplňcích, jako jsou například hodinky a brože.


Význam safíru a jeho účinky

Safír má bohatou historii a hlubokou symboliku. Dodnes je kamenem moudrosti a pravdy. V antických dobách byl považován za kámen nebes a byl spojován s bohy. Ve středověku byl symbolem nebeské modři a spojován s duchovním rozvojem. Islám safír uctívá jako jeden z nejvzácnějších kamenů a spojuje ho se spirituální čistotou. V mnoha kulturách se také věří, že safír přináší klid a mír. Hinduismus ho považuje za ochranný kámen, který přináší štěstí a prosperitu. Tradiční čínská medicína věří, že safír má léčivé vlastnosti a pomáhá při problémech s očima.


Slavné safíry, safíry a slavní

Safír se objevuje ve slavných špercích po celém světě. K nejznámějším patří safír, který zdobí britskou korunu. Tento kámen, známý jako „Star of India“, je jedním z největších safírů na světě. Dalším slavným safírem je „Blue Belle of Asia“, který je považován za jeden z nejkrásnějších safírů vůbec. Safíry jsou také oblíbenými kameny slavných osobností, celebrit a módních ikon, výjimkou nejsou ani safíry na zásnubních prstenech, např. císařovny Josefíny, princezny Diany a později Kate Middleton, herečky Elizabeth Taylor či zpěvačky Victorie Beckham.


Kdy darovat safír

Safír coby symbol moudrosti se často dává jako dárek k úspěšně složené maturitě nebo k promoci. Věnovat ho můžete také k 45. výročí svatby, které se říká safírová. Obdarujte jím své blízké, kteří se narodili v měsíci září, ale také ve znamení Býka, Kozoroha, Střelce nebo Vodnáře.


Alternativy safíru

Pokud toužíte po modrém drahokamu, ale safír pro Vás není to pravé, existuje několik zajímavých alternativ. Populární je modrý topaz, který se barvou lehce přibližuje safíru, nebo tanzanit, který má svůj specifický a intenzivní modrý odstín. Akvamarín pak je světle modrý a transparentní.


Zpět na články
Česká značka

Jsme přímý výrobce

Šperky vyrábí naši mistři zlatníci z těch nejkvalitnějších materiálů. Poctivost, kvalita a rodinná tradice jsou na prvním místě.

Jsme přímý výrobce

Česká značka

Na trhu jsme od roku 2001. Naši zakladatelé působí ve šperkařském a hodinářském oboru již od roku 1992.

Poštovné zdarma

Doprava

U nás máte poštovné zdarma při nákupu nad 1 500 Kč (nevztahuje se na investiční zlato). Šperky obdržíte v dárkovém nebo luxusním dárkovém balení.

Prověřená společnost

Prověřená společnost

Naše společnost je prověřená u Puncovního úřadu v ČR a SR. K diamantovým šperkům obdržíte certifikát pravosti.