Ametyst – kámen měsíce února

Drahokam, který je symbolem ve více než jednom ohledu. Po dlouhá staletí doplňoval fialový oděv, jenž kromě panovníků směli nosit pouze církevní hodnostáři. Je spojovaný se znameními zvěrokruhu, například s Beranem, Blíženci, Pannou nebo Kozorohem. Jižní Karolína ho vyhlásila oficiálním státním drahokamem. Je také kamenem planety Neptun. Dává se jako dárek k 6. výročí svatby. Proč byl a stále je tolik oblíbený?

Ametyst získal na popularitě díky své široké paletě fialových odstínů, od těch nejsvětlejších až po ty syté a tmavé. Některé krystaly mohou být téměř průsvitné, jiné jsou naopak zcela neprůhledné. Těm se říká „opakní“. Na přímém a intenzivním slunečním světle ametyst zesvětlá.

Vyskytuje v dutinách zásaditých hornin, tzv. geodách. Jeho stupeň tvrdosti je 7, takže na Mohsově stupnici se nachází v horní části a je to tvrdý, odolný kámen. Těží se hlavně v Brazílii, Uruguayi a na Madagaskaru. Česká naleziště se nacházejí v oblasti Vysočiny. Pro každé naleziště je typický určitý odstín fialové. Ty nejsytěji zbarvené kameny se dováží z Madagaskaru, Srí Lanky a Uralu.

Kromě obvyklé fialové může být ametyst i téměř purpurový, méně běžná je zelená barva. V Bolívii se pak těží tzv. ametrín, někdy také označovaný jako bolivianit. Jedná se o vzácný drahokam, který začne vznikat buď jako ametyst nebo jako citrín, ale kvůli změněným chemickým nebo fyzikálním vlivům okolí pokračuje v růstu jako drahokam s nejvíce podobnými vlastnostmi. Výsledkem je nádherný fialovo-žlutý kámen.

Ametysty jsou s lidstvem od nepaměti. Už v dobách starověké Sumerské říše se jím osazovaly šperky, řezaly se z něj také pečetní válečky. Označení ametyst pochází z řeckého výrazu amethystos, tedy neopojivý. Staří Řekové ho používali jako ochranu proti následkům nadměrného pití alkoholu či otravě jedem. V antickém Řecku a Římě získaly na oblibě tzv. gemy, kdy se do vyleštěného kamene vyřezávaly složité motivy, například podobizny. Gemy se vyrábějí dodnes, ale i s využitím moderních technologií jde o velmi jemnou, náročnou a zdlouhavou práci.

Příznivci ametystů byli též čeští vladaři. Například Karel IV. nechal ametysty zasadit nejen do Svatováclavské koruny, ale i do koruny římského císaře. Dal jimi vyzdobit také stěny kaple sv. Kříže a kaple sv. Kateřiny na Karlštejně i Svatováclavské kaple v katedrále sv. Víta. Pro Rudolfa II. pak pracovali Miseroniové, vyhlášený rod brusičů drahých kamenů. Ti dokázali ametysty vybrousit do nádherných gemů, ale třeba i do podoby misek či konvic. Za své zásluhy byli povýšeni do šlechtického stavu.

Léčitelství považuje ametyst za mimořádně silný ochranný kámen. Má odhánět negativní pocity jako vztek, různé strachy či fobie a snižovat hladinu stresu. Pomáhá proti nespavosti, nočním můrám a závislostem, naopak povzbuzuje intuici, lásku a věrnost. Usnadňuje soustředění, přijímání nových informací a rozhodování.

Ozdobte se i Vy šperky s ametystem.


Zpět na články
Česká značka

Jsme přímý výrobce

Šperky vyrábí naši mistři zlatníci z těch nejkvalitnějších materiálů. Poctivost, kvalita a rodinná tradice jsou na prvním místě.

Jsme přímý výrobce

Česká značka

Na trhu jsme od roku 2001. Naši zakladatelé působí ve šperkařském a hodinářském oboru již od roku 1992.

Poštovné zdarma

Doprava

U nás máte poštovné zdarma při nákupu nad 1 500 Kč (nevztahuje se na investiční zlato). Šperky obdržíte v dárkovém nebo luxusním dárkovém balení.

Prověřená společnost

Prověřená společnost

Naše společnost je prověřená u Puncovního úřadu v ČR a SR. K diamantovým šperkům obdržíte certifikát pravosti.