Jak vybrat ideální náušnice podle tvaru obličeje

Jak vybrat náušnice podle tvaru obličeje? Náušnice mají za úkol nejen vhodně doplnit Vaši garderobu. Když jsou opravdu správně zvolené, dovedou zdůraznit jedinečnou krásu Vašeho obličeje a zároveň opticky upravit jeho tvar, např. zjemnit hrany nebo prodloužit tvář. Poradíme Vám, jak vybrat takové, které Vám budou nejvíce slušet. Základem je vědět, jakým tvarem obličejem se pyšníte.

Jak zjistit tvar obličeje

Existuje několik tvarů obličeje: oválný, kulatý, čtvercový, obdélníkový, diamantový, srdcový nebo hruška. Jak poznat, jaký ten ten Váš?

Jednoduše si stáhněte vlasy do culíku a stoupněte si před zrcadlo nebo se vyfoťte. Pozorně se podívejte na svůj obličej a sledujte, jak je tvarovaný, jak široké máte čelo, jak výrazné lícní kosti, jak je tvarovaná čelist, a jak nápadnou máte bradu.

tvary obličeje

Oválný obličej

Základní rysy:

Na první pohled souměrný obličej s mírně oblými rysy. Jeho nejširší část tvoří vysoké lícní kosti, brada a čelo jsou jemné a zakulacené.

Co vám bude slušet:

Oválné tváři bude slušet v podstatě cokoli. Můžete zvolit kulaté i geometrické tvary a náušnice víceméně v libovolné velikosti. Nejvíce Vám budou lichotit náušnice s oblými tvary – kulaté pecky jsou sázkou na jistotu. Dobře poslouží i slzyovály.

Raději se vyhněte:

Pokud máte v oblibě kruhy, sáhněte spíš po menších a středních, ty velké by obličej zbytečně prodlužovaly. Stejně tak hodně dlouhé visací náušnice.

Kulatý obličej

Základní rysy:

Je velmi symetrický, s téměř identickou šířkou a délkou. Čelo je spíše nízké, tváře plné, se širokými lícními kostmi. Brada není příliš nápadná.

Co Vám bude slušet:

Vybírejte náušnice, které opticky prodlouží Váš obličej. Jasnou volbou jsou visací – nebojte se sáhnout i po těch skutečně dlouhých. V případě, že si na dlouhé náušnice nepotrpíte, zkuste pecky větších rozměrů a hranatých tvarů.

Co se týče šířky, přikloňte se k úzkým, případně středně širokým náušnicím. Chcete-li více zdobené náušnice, dbejte na to, aby nejvíce dekorativních prvků bylo ve spodní části šperku.

Raději se vyhněte:

Vše oblé, kulaté a mohutné musí z kola ven, protože by došlo k optickému rozšíření tváře. A příliš malé náušnice by v kombinaci s kulatým obličejem zanikly, což by byla škoda.

Čtvercový obličej

Základní rysy:

Pro tento typ obličeje jsou typické nápadné hrany a ostře řezaná čelist. Šířka a délka obličeje se téměř shodují.

Co Vám bude slušet:

Výrazné rysy zjemní náušnice v oblých tvarech – kruhy, polokruhyovály do střední velikosti a síly. Sáhněte po kulatých peckách, např. s perlami. Visací náušnice vybírejte do střední délky a zdobené hlavně ve spodní části.

Raději se vyhněte:

Geometrické tvary rozhodně vynechte. S nimi by obličej vypadal hranatější, než ve skutečnosti je. Visací náušnice sahající k čelisti a níž by Vám příliš dobrou službu neprokázaly, stejně tak mohutné kousky.

Obdélníkový obličej (protáhlý)

Základní rysy:

Je podobný čtvercovému, ale je protáhlejší, s čelem a lícními kostmi v přibližně stejné šířce. Brada je poměrně ostře řezaná.

Co Vám bude slušet:

Malé i velké náušnice v kulatých tvarech zjemní a opticky zaoblí obličej, proto by ve Vaší šperkovnici rozhodně neměly chybět peckykruhy. Vaše výrazné rysy skvěle doplní také modely s nápadnější dolní částí.

Raději se vyhněte:

Velmi dlouhé a úzké, či přímo řetízkové náušnice by Vaši tvář zbytečně opticky prodlužovaly.

Obličej tvaru diamantu

Základní rysy:

Tento typ obličeje má užší čelist a čelo, lícní kosti jsou naopak široké a výrazné. Typické jsou také ostře řezané rysy.

Co Vám bude slušet:

Vybírejte kulaté kousky, které zjemní ostré linie lícních kostí a brady. Užívejte si nošení dlouhých a výrazných náušnic s oblými tvary – sáhněte po velkých kruzích či nápadných visacích náušnicích se zdobením v dolní části. Vedle rozhodně nešlápnete ani se šperky ve tvaru slzy či většími peckami.

Raději se vyhněte:

Extra dlouhé a tenké náušnice vyřaďte ze svého repertoáru. Stejně tak modely ve tvaru kosočtverce (diamantu), protože by zdůrazňovaly hranaté rysy obličeje.

Obličej ve tvaru srdce (trojúhelníku)

Základní rysy:

Nejširším místem je čelo, od kterého se obličej zužuje až ke špičaté bradě. Lícní kosti jsou poměrně daleko od sebe.

Co Vám bude slušet:

Nejvíc Vám budou lichotit náušnice sahající k bradě nebo čelisti. Dobře poslouží i kruhové náušnice o velkém průměru. Kromě kruhů Vám budou slušet také náušnice ve tvaru slzy či pyramidy, zkrátka takové co se směrem dolů rozšiřují. I zdobení by mělo být hlavně ve spodní části. Díky tomu se opticky zjemní ostrá brada.

Raději se vyhněte:

Příliš drobné a nenápadné náušnice by vedle Vašeho obličeje zanikaly. Vyhněte se krátkým náušnicím a kruhům o malém průměru, stejně tak velkým peckám, modelům ve tvaru srdce nebo obráceného trojúhelníku. Všechny by zbytečně zdůrazňovaly oblast uší a opticky ji zvýraznily.

Obličej tvaru hrušky

Základní rysy:

Čelo je úzké, lícní kosti o něco širší. Nejvýraznější částí obličeje je čelist, která přechází v nenápadnou bradu.

Co Vám bude slušet:

Krátké náušnice, nejlépe pecky libovolných tvarů. Prostě šperky, které přitáhnou pozornost co nejblíže k uším, potažmo lícním kostem.

Raději se vyhněte:

Všem náušnicím zdůrazňujícím čelist. Dejte červenou visacím modelům dosahujícím k čelisti a bradě, s nápadnou spodní částí.

Několik doporučení na závěr

Kromě zdůraznění krásy Vaší tváře by náušnice měly také vhodně doplňovat outfit, ke kterému je budete nosit. Jiný model se bude hodit na každodenní nošení a jiný do společnosti.

Jestliže máte kratší krk, vyhněte se dlouhým náušnicím sahajícím k čelisti a níže.

A hlavně – pokud máte oblíbené náušnice, které sice neodpovídají těmto doporučením, ale cítíte se v nich dobře a máte je ráda, noste je dál.


Zpět na články
Česká značka

Jsme přímý výrobce

Šperky vyrábí naši mistři zlatníci z těch nejkvalitnějších materiálů. Poctivost, kvalita a rodinná tradice jsou na prvním místě.

Jsme přímý výrobce

Česká značka

Na trhu jsme od roku 2001. Naši zakladatelé působí ve šperkařském a hodinářském oboru již od roku 1992.

Poštovné zdarma

Doprava

U nás máte poštovné zdarma při nákupu nad 1 500 Kč (nevztahuje se na investiční zlato). Šperky obdržíte v dárkovém nebo luxusním dárkovém balení.

Prověřená společnost

Prověřená společnost

Naše společnost je prověřená u Puncovního úřadu v ČR a SR. K diamantovým šperkům obdržíte certifikát pravosti.