Jak vybrat snubní prsteny

Datum svatby je stanovené, přípravy jsou v pohybu a nastal čas vybrat také snubní prsteny. Budou symbolem Vaší vzájemné lásky, oddanosti a spojení Vašich životů, není to tedy volba úplně snadná. Připravili jsme podrobného průvodce, ve kterém se dozvíte vše, co o výběru snubních prstenů Vašich snů potřebujete vědět.

1. Výběr snubních prstenů a čím začít

Sedněte si spolu s partnerem a v klidu proberte, jakou máte o snubních prstenech představu, jak často je plánujete nosit, co od prstenů očekáváte – kov, jeho barvu, design, cenu – a co naopak ne.

Je velmi důležité začít prsteny vybírat s dostatečným předstihem. Pokud chcete mít na volbu prstýnků klid a mít je včas doma, začněte s výběrem alespoň tři měsíce před svatbou. Má to hned tři důvody. 

První je ten, že snubní prsteny (a klenoty obecně) byste neměli nikdy vybírat ve spěchu. Mohlo by se stát, že by Vás ukvapené rozhodnutí mohlo později v životě mrzet. 

Druhým důvodem je to, že stejně jako u oblečení je i u prstenů pro pohodlné nošení zcela zásadní správná velikost. A tu je třeba zjistit dříve, než se do jejich nakupování pustíte. Stačí si objednat naši měřicí sadu a přeměřit prsty v pohodlí domova.

Třetí důvod je prostý: až si prsteny vyberete, budete na ně nejspíš několik týdnů čekat. Výroba opravdu kvalitního šperku totiž nějakou dobu trvá – kov se při tvorbě prstenu zahřeje a změní se jeho tvrdost. Proto je nezbytné nechat každý vyrobený šperk dostatečně dlouho odpočívat, aby se kov vrátil do původního stavu a „usadil“. My Vám dovedeme šperky vytvořit i do 10 dní, ale doporučujeme je pak alespoň 14 dní nenosit, nebo na ně být opravdu hodně opatrní.

snubní prteny

2. Cena snubních prstenů

Hned na začátku si ujasněte, jakou částku chcete či můžete do nákupu snubních prstenů investovat. Budete tak rovnou hledat v daném rozmezí a vyhnete se případnému zklamání, kdybyste se zamilovali do šperků mimo Vaše finanční možnosti. I když, pokud by to byly opravdu prsteny Vašich snů…

Je přece pravděpodobné, že prsteny budete nosit do konce života, proto se vyplatí na nich nešetřit. Pokud ale máte menší rozpočet, mohly by pro Vás být lákavou variantou prsteny z řady WeDuo.

 

3. Jaký zvolit materiál

Tradičním materiálem pro výrobu snubních prstenů je zlato. Kromě citové hodnoty je možné prsteny brát i jako finanční investici, protože cena zlata stále stoupá. Doporučujeme na kovu nešetřit a zvolit zlato ještě z jednoho důvodu – je totiž tvrdší než řada jiných materiálů, z nichž se prsteny vyrábějí. Při patřičném zacházení se tak zlaté prsteny mnohem méně poškrábou či jinak mechanicky poškodí.

V Luxuru klademe na kvalitu materiálu velký důraz a zásadně je nedobarvujeme. U dvou či tříbarevných šperků se vždy se jedná o skládané kombinace žlutého, bílého a růžového zlata. Vyrábíme také prsteny ze stříbra. Předpokládá-li jeden z páru, že snubní prsten navlékne jenom občas, můžete s ohledem na úsporu peněz zvážit právě prsten ze stříbra nebo naši cenově přívětivou kolekci WeDuo.

Revoluční novinka WeDuo, to jsou prsteny tvořené propojením zlata (vnější plášť) a stříbra (vnitřní plášť). Můžeme Vám tak šperky nabídnout za příznivější cenu a k tomu se všemi výhodami celozlatých prstenů. Díky této kombinaci kovů navíc mohou být obroučky vyšší a širší, což otevírá zcela nové designové možnosti.

Vedle kvality materiálu jsou důležité také postupy, pomocí kterých obroučky prstenů přicházejí na svět. My je vytváříme z bezešvých trubek, prsteny nejsou svářené a tvoří nekonečný kruh. Nenajdete na nich žádné póry, bubliny ani trhliny, které vznikají při jiných, méně odborných postupech. Stejné technologie jako my používají i světově známí výrobci těch nejluxusnějších šperků. Optimální výška obroučky je 1,4–1,6 mm, zejména s ohledem na renovaci prstenů v budoucnu.

Kromě barvy zlata – klasické žluté, moderní bílé či romantické růžové – si můžete vybrat také povrchovou úpravu. Prsteny mají dva základní typy úpravy povrchu, tj. lesk a mat, které se dají i navzájem kombinovat. Povrchovou úpravu je možné později změnit např. při renovaci prstenu, výjimkou jsou šperky s označením Light.

Stále větší oblibu získávají dámské snubní prsteny zdobené kameny. Prsteny Luxur jsou osazené pouze kameny té nejvyšší kvality – zirkony Swarovskibrilianty FVS. K prstenům s brilianty obdržíte certifikát pravosti a navíc záruku na vypadnutí briliantu.

Pro každý kámen připraví mistr zlatník v prstenu přesné lůžko, do kterého pak zirkon či briliant zasadí. Všechny kameny jsou díky tomu stejně vysoko, drží pevně na svém místě, nezapadnou a nešpiní se. Aby ještě více zářily, mají kolem sebe zrcátko, takže nevznikají žádné temné kouty a vynikne krása brusu.

4. Design snubní prstenů

Dříve byly nejběžnější dva hladké zlaté kroužky, dnes si však můžete vybrat z pestré škály designů. Vždy přemýšlejte nad tím, že prsteny pravděpodobně budete nosit desítky let. Proto je vhodnější řídit se Vaším osobním vkusem a životním stylem než momentálními trendy. Nezapomeňte zohlednit, jaké šperky běžně nosíte, aby se k nim prsteny hodily. 

Je třeba mít na paměti i to, jestli prsteny budete nosit neustále, nebo jen příležitostně, jaké je Vaše zaměstnáníkoníčky. Jestli žena pracuje například v kanceláři a plánuje prsten nosit denně, může si vybrat zdobený kousek s brilianty. Pokud má zaměstnání, v němž by byl výrazný prsten nepraktický, ale zároveň chce šperk nosit denně, je lepší sáhnout po hladkém designu bez kamenů, nebo s kameny nepřesahujícími úroveň obroučky. 

Podobně je to s koníčky. Jestliže vedete aktivní život plný sportu, zvolte spíše méně zdobené šperky. A v případě, že některý z partnerů nemůže v práci nosit prsten na ruce, můžete zvážit variantu nosit ho zavěšený na silnějším řetízku kolem krku.

V designu hraje nezanedbatelnou roli také tvar obroučky. S myšlenkou na Vaše maximální pohodlí i při každodenním nošení jsme vytvořili čtyři základní typy obrouček, které jsou nejen vzhledově atraktivní, ale díky zaoblenému tvaru na vnitřní straně (u prstu) se snadno navlékají a sundávají. Kůže se pod nimi nepotí a nevznikají tak nepříjemné vyrážky, proto jsou vhodné i pro citlivou kůži.

Comfort má tvar oválu, vnější i vnitřní část je zaoblená.


Elegant má tvar písmene D, kdy vnitřní část je zaoblená a vnější rovná.

 


Iconic má vnitřní část zaoblenou a vnější část rovnou, se stupňovitými okraji.

Geometric má upravený tvar písmene D – na vnějších stranách je zkosený. Vnitřní část obroučky je zaoblená.

 

Pro ty páry, co hledají méně tradiční tvar prstenů, jsou tu pak obroučky z řady Fantasy.

I když se Vám nepodaří shodnout na stejném designu, nezoufejte. Můžete si zvolit pánský prsten v jednom stylu a dámský zase v jiném. Spojovat je pak může například barva zlata nebo rytina uvnitř prstenů.

5. Snubní prsteny na míru

Každý pár má svou vlastní představu o ideálních snubních prstenech. Naším cílem je, co nejvíce se přiblížit té Vaší. Proto na našem e-shopu najdete v detailu všech snubních prstenů konfigurátor, pomocí kterého si budete moci vybrat oba, ale i jeden snubní prsten, velikost, kov, jeho barvu a povrchovou úpravu. U vybraných modelů si můžete zvolit také šířku prstenu a počet kamenů, který bude krášlit prsten pro dámu.

Zvažte i rytinu na vnitřní stranu prstenu. Dodá prstenům nezaměnitelné osobní kouzlo, o kterém budete vědět jenom Vy dva. Mezi oblíbené rytiny patří datum svatby, iniciály nebo jméno, motiv nekonečna či srdce. U nás si můžete vybrat hned z několika fontů a široké škály symbolů. Do prstenů můžeme vyrýt i Váš vlastní podpis.

Pokud si nevyberete z naší nabídky, rádi pro Vás vytvoříme zakázkový šperk přesně dle Vašich představ. Všechny snubní prsteny pro Vás pak s láskou připravíme do speciálního dárkového balení

 

6. Péče o snubní prsteny

Aby šperky zůstaly stále krásné, je třeba o ně pravidelně pečovat. Jako dárek od nás dostanete první servis snubních prstenů zdarma.

Provádíme také renovace šperků, na kterých se podepsal zub času či se jinak poškodily. Svěřte nám své prsteny a my uděláme vše pro to, aby vypadaly jako v den, kdy jste si řekli své „Ano“.


Zpět na články
Česká značka

Jsme přímý výrobce

Šperky vyrábí naši mistři zlatníci z těch nejkvalitnějších materiálů. Poctivost, kvalita a rodinná tradice jsou na prvním místě.

Jsme přímý výrobce

Česká značka

Na trhu jsme od roku 2001. Naši zakladatelé působí ve šperkařském a hodinářském oboru již od roku 1992.

Poštovné zdarma

Doprava

U nás máte poštovné zdarma při nákupu nad 1 500 Kč (nevztahuje se na investiční zlato). Šperky obdržíte v dárkovém nebo luxusním dárkovém balení.

Prověřená společnost

Prověřená společnost

Naše společnost je prověřená u Puncovního úřadu v ČR a SR. K diamantovým šperkům obdržíte certifikát pravosti.