Jak vybrat ten správný řetízek?

Řetízek je dárek, který se snadno vybírá a těžko s ním šlápnete vedle. Jestli ale chcete, aby udělal extra radost, čtěte dál. Poradíme Vám, jak vybrat takový, který opravdu nadchne.

Rychlý průvodce světem řetízků

Správně zvolený řetízek dodá outfitům nové kouzlo, zdůrazní krásu krku i dekoltu a šikovně odvede pozornost od drobných nedokonalostí. Pokud vybíráte řetízek jako dárek, berte v potaz, že může vypadat jinak na Vás a jinak na obdarované/m.

Ať už ale hledáte řetízek pro sebe nebo pro někoho jiného, základem je zvolit správnou délku. Proto je potřeba si dobře rozmyslet, jestli bude řetízek samostatným šperkem, nebo ho bude krášlit ještě přívěsek, k jakému typu oděvu a pro jaké příležitosti by se měl hodit atp. Nikdy ale neuděláte chybu s jemným řetízkem v oblíbené barvě zlata.

 

Délky řetízků, kdy a k čemu je nosit

Dámské řetízky

Osvědčená klasika je jeden řetízek, případně doplněný přívěskem, ale poslední dobou je stále oblíbenější kombinování různě dlouhých řetízků. Nejkratší dámský řetízek je 40centimetrový a hodí se pro štíhlý krk.

Ženy se silnějším nebo kratším krkem by měly sáhnout po řetízku dlouhém alespoň 50 či 55 cm. Delší řetízky nejen, že nebudou těsné, ale navíc krk příjemně opticky prodlouží. Typově jsou pak k širšímu krku vhodné spíše jemné řetízky a decentní přívěsky, naopak službu jim neprokážou silné řetězy s přívěsky výraznými.

Dámy s větším poprsím by měly volit řetízek do délky maximálně 55 cm, aby jim při nošení nevadil a v dekoltu nezanikal.

K přívěskům se pak hodí spíše slabší, jemnější řetízky. Pro Vaši lepší orientaci je přímo označujeme jako přívěskové.

 

Obvyklé délky dámských řetízků a k čemu je nosit

40–42 cm: tzv. choker, velmi těsně obepíná krk a je jako stvořený pro dámy se štíhlým krkem. Hodí se k šatům s odhalenými rameny, bez ramínek, s lodičkovým i hlubokým výstřihem. I v případě, že chcete opravdu velmi upnutý řetízek, doporučujeme k obvodu Vašeho krku připočítat 5 centimetrů, aby řetízek při nošení neškrtil.

45–50 cm: tato délka je nejuniverzálnější a sluší všem ženám. Obvykle dosahuje zhruba ke klíčním kostem, proto se hodí k šatům, které nechávají klíční kosti odhalené. Naopak nevyniknou s rolákem či límečkem. Vhodné jsou pro samostatné nošení i kombinování s výraznými a velkými přívěsky, s nimiž skvěle doplní výstřihy do V a srdcové výstřihy. 

50–55 cm: Ta správná délka, pokud chcete přitáhnout pozornost k dekoltu. Je možné doplnit menším přívěskem.

50–60 cm: Ideální ke střídmým business outfitům, kostýmkům a jednoduchým šatům.

55–65 cm: Skvěle se hodí k tzv. casual outfitům s límečky či roláky. Dámám se širším krkem či vyšší postavou bude lichotit ještě více než standardní délka řetízku (tj. 45–50 cm).

70 a více cm: Takto dlouhé řetízky dosahují na ňadra a níže. Vyniknou s oděvem bez odhalených klíčních kostí, tj. budou ideální k šatům ke krku, k rolákům a večerním róbám bez výstřihu. Jsou také perfektní pro kombinaci s kratšími řetízky.

Jednotlivé délky řetízků při reálném nošení.

 

Pánské a dětské řetízky

Zatímco u dámských řetízků je univerzální délka 45 cm, pro většinu pánů by tento rozměr nestačil, případně by na nich takový řetízek vypadal jako choker. Mužské řetízky mají obvykle délku 50–55 cm.

Dětské řetízky se pohybují v rozmezí 36–40 cm. I zde je potřeba brát ohled na věk a tělesnou konstituci.

 

Jak správně změřit délku řetízku

Jestli vybíráte řetízek pro sebe, doporučujeme změřit obvod krku pomocí provázku či krejčovského metru. 

Jak postupovat? Když chcete opravdu hodně krátký řetízek (tzv. choker), změřte obvod krku a přičtěte 5 cm, aby řetízek při nošení neškrtil.

Pokud chcete optimální délku řetízku, která se bude hodit k většině oděvů, změřte obvod krku až ke klíčním kostem a přičtěte 5–10 cm podle toho, jak moc dlouhý řetízek by Vám vyhovoval. 

Jestliže toužíte po řetízku, který přitáhne pozornost k Vašemu dekoltu, přidejte 15–20 cm. A v případě, že si přejete opravdu dlouhý řetízek, změřte se od krku až pod ňadra.

Mějte také na paměti, že řetízek bude vypadat rozdílně, pokud ho budete nosit samostatně, nebo když na něj pověsíte přívěsek. V tom případě se řetízek „prověsí“ a bude vypadat delší.

Řetízek bez přívěsku (neprověšený) a s přívěskem (prověšený). Délka řetízku je 55 cm, modelka měří 167 cm a nosí velikost XS.

 

Barva zlata a design

Vedle správně zvolené délky je důležitý i výběr barvy zlata a vzoru řetízku.

Klasická a vždy elegantní je žlutá barva zlata, na oblibě ale stále více získává i moderní bílé zlato. A pak je tu něžná růžová barva, co osloví romantické duše. V naší nabídce naleznete řetízky jemné, skvěle se hodící pro kombinování s přívěsky, ale i výrazné „řetězy“, které zaujmou samy o sobě.

Typy (vzory) řetízků:

Mezi dámskými řetízky vede v oblibě nápadný valis, hravá lambada spolu s typem twist, moderní snake a venezia nebo nápaditý vzor žiletka.

Nejen dámy, ale i pánové pak ocení typy anker, pancer, figaro, kávové zrno, kare či rombo. Vzorů a možností je opravdu mnoho, ale vždy záleží hlavně na tom, co se Vám líbí.


Zpět na články
Česká značka

Jsme přímý výrobce

Šperky vyrábí naši mistři zlatníci z těch nejkvalitnějších materiálů. Poctivost, kvalita a rodinná tradice jsou na prvním místě.

Jsme přímý výrobce

Česká značka

Na trhu jsme od roku 2001. Naši zakladatelé působí ve šperkařském a hodinářském oboru již od roku 1992.

Poštovné zdarma

Doprava

U nás máte poštovné zdarma při nákupu nad 1 500 Kč (nevztahuje se na investiční zlato). Šperky obdržíte v dárkovém nebo luxusním dárkovém balení.

Prověřená společnost

Prověřená společnost

Naše společnost je prověřená u Puncovního úřadu v ČR a SR. K diamantovým šperkům obdržíte certifikát pravosti.