Kámen měsíce prosince – tanzanit

Tanzanit je vzácný a výjimečný drahý kámen, který zachycuje podstatu nezkrotné krásy Afriky. Zrodil se hlubinách Tanzanie a je skutečným zázrakem přírody. Díky svému fascinujícímu modrofialovému odstínu se stal jedním z nejvyhledávanějších drahých kamenů na světě. Když tento pozoruhodný drahokam držíte v rukou, téměř cítíte, jak v něm pulzuje syrová energie africké divočiny. Ať už hledáte šperk pro zvláštní příležitost nebo smysluplný dárek pro někoho blízkého, tento drahokam Vám učaruje nejen svou barvou připomínající africkou oblohu za soumraku.


Historie a objev tanzanitu

Tanzanit byl moderní společností objeven relativně nedávno, v roce 1967, v oblasti Mererani v Severní Tanzanii (místní kmeny ho však znaly už dříve). Brzy byl uznán jako drahokam světové třídy a získal si oblibu mezi šperkaři, sběrateli a milovníky drahokamů. Jeho vzácnost a krása ho dnes řadí mezi nejvíce ceněné drahokamy na světě. Tanzanie ho dokonce prohlásila za svůj národní kámen. O jeho proslavení ve světě šperků se zasadila firma Tiffany & Co.

 

Charakteristika a vlastnosti tanzanitu

Tanzanit je o odrůdou zoisitu a pohybuje se na Mohsově stupnici tvrdosti mezi 6,5 a 7. To ho činí dostatečně odolným pro každodenní nošení. Má tendenci vykazovat inertní fluorescenci, což znamená, že může vyzařovat až magicky modré světlo při ozáření světlem ultrafialovým. Je to také pleochroický kámen, což znamená, že může mít různé odstíny modré a fialové, když je pozorován z různých úhlů. Obojí mu přidává zvláštní kouzlo a nádech tajemna. Jedinečná barva tanzanitu je jednou z jeho nejvýraznějších a nejžádanějších vlastností. Výsledná barva drahokamu ale z velké části závisí na zlatnickém umu a zvoleném brusu. Barva v kombinaci s precizně provedeným brusem vytváří ohromující celkový dojem.

Faktory kvality tanzanitu

Kvalita tanzanitu je určována několika faktory. Tím nejdůležitejším je barva. Nejvyšší hodnotu mají tanzanity s intenzivně modrofialovou barvou, která je rovnoměrně rozložena po celém kameni. Dalším faktorem je čistota a průhlednost kamene. Vysoká čistota a minimální inkluze samozřejmě značně zvyšují cenu drahokamu. Kromě toho se hodnotí také velikost kamene, jeho tvar a brus.

 

Těžba tanzanitu a důvody jeho vzácnosti

Tanzanit je těžen v oblasti Mererani v Severní Tanzanii, přibližně 100 km od hory Kilimandžáro. Region je známý svým drsným terénem a extrémními podmínkami, což činí těžbu tanzanitu náročnou a obtížnou. Dalším důvodem raritnosti tanzanitu je také jeho omezená zásoba – Mererani je jediným místem na světě, kde se kámen nachází a odborníci odhadují, že zdejší zásoby vydrží již na pouhých 25 let. Žádná jiná naleziště zatím nikde jinde na světě objevena nebyla. To vše přispívá k vysoké ceně  drahokamu a jeho exkluzivitě na trhu.

Význam tanzanitu ve šperkařství

Tanzanit je vynikající volbou pro šperkaře, kteří hledají unikátní materiály pro tvorbu různých druhů šperků – od přívěskůprstenů po náušnice a náramky. Tanzanit se často kombinuje s diamanty a dalšími drahokamy, aby se vytvořily klenoty s vysokým kontrastem. Kombinace modrofialového tanzanitu s bílými diamanty je obzvláště populární a vytváří elegantní a sofistikovaný vzhled.

Snad nejznámějším tanzanitem použitém ve šperkařství je Queen of Kilimanjaro o váze 240 karátů, který je usazený v koruně sultána z Ománu.


Tanzanit je drahokamem, který prostě musíte mít a právem se mu přezdívá drahokam 20. století. Každý kousek tanzanitu je unikátní a vypráví svůj vlastní příběh. Jeho modrofialová barva a spojení s africkou divočinou z něj dělají něco zcela výjimečného. Šperk s tímto drahokamem bude nejen potěchou pro oko, ale bude také připomínkou neuvěřitelné síly přírody.


Zpět na články
Česká značka

Jsme přímý výrobce

Šperky vyrábí naši mistři zlatníci z těch nejkvalitnějších materiálů. Poctivost, kvalita a rodinná tradice jsou na prvním místě.

Jsme přímý výrobce

Česká značka

Na trhu jsme od roku 2001. Naši zakladatelé působí ve šperkařském a hodinářském oboru již od roku 1992.

Poštovné zdarma

Doprava

U nás máte poštovné zdarma při nákupu nad 1 500 Kč (nevztahuje se na investiční zlato). Šperky obdržíte v dárkovém nebo luxusním dárkovém balení.

Prověřená společnost

Prověřená společnost

Naše společnost je prověřená u Puncovního úřadu v ČR a SR. K diamantovým šperkům obdržíte certifikát pravosti.