Opál a turmalín – kameny měsíce října

Vstupte do světa opálu a turmalínu, dvou drahých kamenů mnoha barev. Objevte, proč jsou zcela výjimečnými poklady království šperků a proč už od pradávna okouzlují lidstvo svými až magicky proměnlivými barvami. Mají dlouhou historii a nespočetné množství vlastností, které je činí zajímavými jak pro milovníky šperků, tak vědce či příznivce esoteriky. Připravte se na velkolepou cestu do míst, kde se duha přeměňuje v kámen.


Opál: tajemný drahokam s duhou v srdci

 

Vlastnosti opálu

Opál je opravdu fascinujícím výtvorem přírody. Patří mezi tzv. amorfní drahokamy, což znamená, že na rozdíl kupříkladu od diamantu nebo turmalínu nemá krystalickou strukturu. Díky tomu, jak se v opálu lomí a rozptyluje světlo (tj. rychleji než ve většině jiných průhledných materiálů) získává tento kámen svůj charakteristický duhový lesk. Právě tento „opálový efekt“ z něj činí unikát říše drahokamů. Barvy pak může mít opál různé, včetně bílé, krémové, oranžové, červené, modré, zelené či dokonce černé.

Na Mohsově stupnici tvrdosti se opál nachází mezi stupni 5,5 a 6,5. Je tedy měkčí než diamant, ale zároveň je tvrdší než řada jiných materiálů. To znamená, že opál je poměrně odolný vůči poškrábání, ale přesto vyžaduje šetrnou péči.

Opály jsou klasifikovány na základě několika hlavních charakteristik, včetně barvy, vzoru, lesku a průhlednosti. Klasifikace opálu pomáhá určit jeho hodnotu a využití. Těží se v různých částech světa, ale nejvíce je spojován s Austrálií, která je jedním z hlavních producentů tohoto kamene. Brazílie je známá svými vzácnými černými opály s atraktivním duhovým efektem. Etiopii pak proslavil nález nového typu tohoto drahokamu, kterému se neříká jinak než „etiopský opál“.

Co symbolizuje opál

Opál byl dlouho spojován s láskou a vášní. V mnoha kulturách se nosil jako talisman, který měl přinášet štěstí, v mytologii starověkého Řecka pak symbolizoval lásku a naději. V esoterice je opál považován za kámen, který pomáhá otevřít třetí oko a posiluje duchovní schopnosti nositele. Také se věří, že pomáhá lépe porozumět vlastním emocím a zlepšuje komunikaci.

Význam opálu

Opál se hojně používá ve šperkařství a je oblíbeným kamenem pro výrobu přívěsků, náušnic či prstenů. Jeho jedinečné vlastnosti a krása z něj dělají ideální materiál pro vytváření exkluzivních šperků.

Opál je klenot, který se těší zasloužené popularitě díky své kráse a unikátním vlastnostem. Jeho proměnlivá barva a tajemný lesk ho činí zvláštním a žádaným drahým kamenem. Ať už si vybíráte opál kvůli jeho symbolice, estetickému půvabu nebo esoterickým vlastnostem, jedno je jisté: opál je drahokam, který stále přitahuje pozornost a inspiruje.


 

Turmalín: kámen mnoha barev

 

Turmalín je drahokam, který jako by se nemohl rozhodnout, která barva mu nejvíc sluší. Jeho název pochází ze sinhálštiny a podle jednoho výkladu znamená doslova „kámen přitahující částečky popela“, podle jiného pak „kámen mnoha barev“ či „kámen se smíšenými barvami“.

Vlastnosti turmalínu

Existují turmalíny téměř průzračné, přes veselou žlutou, něžnou růžovou, nápadnou červenou, výraznou modrou či sytě zelenou až po černou barvu. A nejen to – tzv. melounový turmalín v sobě dokonce kombinuje pruhy růžové a zelené. Tato různorodost barev činí z turmalínu jeden z nejvariabilnějších drahokamů na světě. 

Turmalín je krystalický drahokam, což znamená, že na rozdíl od opálu má pravidelnou krystalickou strukturu. Na Mohsově stupnici tvrdosti dosahuje stupně 7 až 7,5, takže je poměrně tvrdý a odolný. Má také vynikající lesk, který vytváří jiskřivý vzhled.

Turmalín je dvojlomný minerál, tzn., že rozkládá polarizované světlo na dva paprsky. Může být průhledný až opakní, což závisí na jeho konkrétním typu a kvalitě. Lom turmalínu je nepravidelný a lasturnatý. I to může být důležité pro určení jeho autentičnosti a kvality.

Co symbolizuje turmalín

V mnoha kulturách turmalín byl a dosud je považován za kámen lásky a emocionálního uzdravení. Konkrétně růžový turmalín symbolizuje lásku, citovou rovnováhu a harmonii. Modrý turmalín pak údajně podporuje komunikaci a jasné myšlení. Černý turmalín je obvykle vnímán jako kámen ochrany a odstraňování negativní energie. V některých afrických kmenech byl dokonce používán jako amulet proti černé magii.

Během renesance získal turmalín na oblibě u šlechty a začaly se jím čím dál častěji zdobit šperky, včetně prstenů, náhrdelníků, náušnic a náramků.

Turmalín je mezi šperkaři oblíbený díky svým rozmanitým barvám a schopnosti ladit s různými kovy a dalšími drahými kameny. Kombinace turmalínu s diamanty, smaragdy nebo jinými drahými kameny vytváří neobyčejně krásné šperky. Se svou pestrou paletou barev je vhodný pro různé styly, designy a rozdílný vkus.

Rubín nebo rubelit?

Vybavujete si nápadný rubín v čelence Svatováclavské koruny? Tento výrazný červený kámen byl však po celá staletí za rubín považován mylně. Ve skutečnosti se nejedná o rubín, ale o rubelit, který je červenou odrůdou turmalínu.


Každý z těchto kamenů má svůj vlastní příběh a význam. Co ale mají společné, je to, že jak šperky s opálem, tak šperky s turmalínem budou slušet všem. Objevte i Vy jejich kouzlo.


Zpět na články
Česká značka

Jsme přímý výrobce

Šperky vyrábí naši mistři zlatníci z těch nejkvalitnějších materiálů. Poctivost, kvalita a rodinná tradice jsou na prvním místě.

Jsme přímý výrobce

Česká značka

Na trhu jsme od roku 2001. Naši zakladatelé působí ve šperkařském a hodinářském oboru již od roku 1992.

Poštovné zdarma

Doprava

U nás máte poštovné zdarma při nákupu nad 1 500 Kč (nevztahuje se na investiční zlato). Šperky obdržíte v dárkovém nebo luxusním dárkovém balení.

Prověřená společnost

Prověřená společnost

Naše společnost je prověřená u Puncovního úřadu v ČR a SR. K diamantovým šperkům obdržíte certifikát pravosti.