Smaragd – kámen měsíce května

Víte, co dává smaragdu jeho jedinečnou zelenou barvu a proč je považovaný za jeden z nejcennějších drahokamů na světě? Zajímá Vás, odkud pocházejí ty nejkrásnější smaragdy? Připravili jsme pro Vás vše, co potřebujete vědět o smaragdech – od jejich unikátních vlastností, přes fascinující historii až po správnou péči o smaragdové šperky. Čtěte dále a odhalte s námi tajemství tohoto ohromujícího drahokamu.

Smaragd a jeho vlastnosti

Smaragd patří mezi nejvzácnější drahokamy na světě. V přírodě se nalézá spíše v menších krystalech a je to odrůda minerálu zvaného beryl. Svou tvrdostí smaragd dosahuje hodnoty mezi 7,5 a 8 na Mohsově stupnici. Není to tedy ten nejtvrdší drahokam, ale i přesto je poměrně odolný.

Svou unikátní zelenou barvu získává díky příměsi chromu nebo vanadu. Odstíny smaragdu se pohybují od světlejší zelené až po intenzivní, tmavou, tzv. smaragdovou zelenou. Čím výraznější a sytější je zelená, tím cennější je smaragd. Nejžádanější jsou smaragdy s vysokou mírou průhlednosti. Ta umožňuje lepší pronikání světla a přispívá ke zvláštnímu kouzlu drahokamu.

Cenu konkrétního kamene určuje jeho barva, čistota, velikost, tvar a brus. Nejcennější smaragdy mají intenzivní a sytě zelenou barvu bez nežádoucích příměsí. Čistota se týká množství vnitřních a vnějších nečistot v drahokamu. Vyhledávanější obvykle jsou spíše větší a dobře tvarované kameny.

Smaragdy jsou nejčastěji broušeny do typického „emerald cut“, který má tvar čtverce (případně obdélníku) a seříznuté rohy. Tento brus jednak zdůrazňuje krásnou zelenou barvu kamene a jednak ho chrání před poškozením. Oblíbený je také kulatý (neboli briliantový) brus.

 

Smaragd a jeho příběh

Označení smaragd se odvozuje od řeckého slova smaragdos a francouzského slova esmeraude, což v překladu znamená zelený drahokam. Jedinečné vlastnosti a vzhled smaragdu přitahují pozornost šperkařů a milovníků drahých kamenů po celém světě a napříč historií.

Pro lidové léčitelství je smaragd od nepaměti kamenem očisty a regenerace. Údajně má posilovat soucit s druhými, snižovat hladinu stresu a pomoci s překonáváním smutku a depresí. Už od starověku ho v mnoha kulturách ho považovali za kámen moudrosti, věčného života a prosperity.

V Egyptě se dodnes dochovaly pozůstatky smaragdových dolů královny Kleopatry, kde se tento drahokam těžil až do 14. století. Kromě samotné Kleopatry šarmu smaragdových šperků podlehla celá řádka slavných žen. Mezi nejznámější milovnice zeleného drahokamu patřila například Marlene Dietrich, Elizabeth Taylor, Grace Kelly nebo princezna Diana.

Smaragdové doly se nacházejí po celém světě a pro každý z nich jsou typické jiné barevné odstíny kamenů. Mezi hlavní naleziště patří Kolumbie, Brazílie, Zambie a Zimbabwe. Dále se těží například v Afghánistánu, Indii nebo Rakousku.

 

Doporučení pro nákup smaragdu

Pokud plánujete koupi smaragdu, obraťte se na ověřeného a důvěryhodného klenotníka. Kromě samotného drahokamu si také pečlivě zkontrolujte certifikát o jeho původu a kvalitě. Kámen by měl být co nejčistší, téměř bez vnitřních kazů či drobných nečistot. Důležitý je také precizně provedený řez, který by měl zdůrazňovat přednosti smaragdu a jeho skleněný lesk.

Šperky se smaragdy se tradičně darují k 20. a 35. výročí svatby, ale věnovat ho můžete i k jiným významným životním událostem. S ohledem na vysokou hodnotu zeleného drahokamu se jedná nejen o nádherný dárek, ale také o solidní investici do budoucna.

 

Jak čistit smaragd

Smaragdové šperky je vhodné čistit měkkým hadříkem v teplé (ale ne horké) vodě za použití šetrného mýdla. Poté šperk opláchněte čistou vodou a osušte jemnou látkou. Raději se vyvarujte všech silnějších čisticích prostředků, které by mohly kámen poškodit. Alespoň jednou za dva roky by pak šperk měl projít pravidelnou údržbou u profesionálního zlatníka.


Zpět na články
Česká značka

Jsme přímý výrobce

Šperky vyrábí naši mistři zlatníci z těch nejkvalitnějších materiálů. Poctivost, kvalita a rodinná tradice jsou na prvním místě.

Jsme přímý výrobce

Česká značka

Na trhu jsme od roku 2001. Naši zakladatelé působí ve šperkařském a hodinářském oboru již od roku 1992.

Poštovné zdarma

Doprava

U nás máte poštovné zdarma při nákupu nad 1 500 Kč (nevztahuje se na investiční zlato). Šperky obdržíte v dárkovém nebo luxusním dárkovém balení.

Prověřená společnost

Prověřená společnost

Naše společnost je prověřená u Puncovního úřadu v ČR a SR. K diamantovým šperkům obdržíte certifikát pravosti.