Valentýnské tipy a tradice

I když se o Valentýnu často mluví jako o americkém svátku, není to tak docela pravda. Možná Vás to překvapí, ale tenhle svátek zamilovaných má evropské kořeny sahající až do starověku.


Kde se vzal svátek svatého Valentýna?

Svatý Valentýn byl křesťanský kněží, a přestože byl duchovním, zemřel pro lásku. Římský císař Claudius ve 3. století našeho letopočtu zakázal mladým mužům se ženit. Údajně věřil, že svobodní muži jsou lepší vojáci, protože ti ženatí se zdráhají opustit rodinu a odejít do boje. A manželský život jako takový podle něj zbytečně rozptylova od vojenských povinností. Biskup Valentýn ale i přes tento zákaz potají oddával zamilované dvojice, a když to Claudius zjistil, nechal Valentýna popravit.

Proč slavíme Sv. Valentýna právě 14. února?

V 5. století našeho letopočtu pak byl Valentýn svatořečen a jeho svátek v křesťanském římském martyrologiu připadá právě na 14. února. To ale rozhodně není náhoda. Únor totiž byl spojený s láskou už dávno před Valentýnem. V antickém Římě se v tento čas slavil svátek bohyně Juno a pastýřského boha Luperca, kteří byli považováni za ochránce rodiny a manželství. Už tehdy ženy dostávaly květinové dary. Křesťanství oslavy rodiny a lásky převzalo za své a jejich patronem se stal právě sv. Valentýn.


Zvyk posílat „valentýnky“ pochází také z Evropy. Za nejstarší valentýnku se považuje dopis z roku 1415, který poslal vévoda Karel Orleánský své manželce, když byl po prohrané bitvě u Azincourtu uvězněný v londýnském Toweru. Dopis se dochoval dodnes a je uložen v Britské knihovně. Tradice valentýnských přání nabírala na síle a počátkem 19. století například anglické pošty údajně doručily 60 000 valentýnských pohlednic. Největší rozmach pak zažily valentýnky ve 20. století, kdy se ve velkém začala tisknout valentýnská přání.

Valentýn je ten pravý čas, kdy vyznat náklonnost a lásku

Dnes je svátek sv. Valentýna populární po celém světě a zamilované dvojice se kromě přáníček obdarovávají nejčastěji květinami a čokoládou. Čokoláda a květiny jistě potěší, ale pečlivě vybraný šperk rozzáří oči Vaší spřízněné duše a bude trvalou připomínkou Vašich citů.

Tipy na dárky

Šperky s motivem srdce

Valentýnská klasika je šperk se srdíčkem. Ať už zvolíte prsten, náušnice, náramek, náhrdelník nebo přívěsek, bude to klenot, který to prostě řekne za Vás.

Náhrdelník Madrid s briliantyNáhrdelník Madrid s brilianty

Zásnuby na Valentýna

Kdy jindy jí vyjádřit lásku a požádat ji o to, aby spojila svůj život s Vaším? Valentýn je ten pravý den pro žádost o ruku. Vyberte zásnubní prsten z klasického žlutého, moderního bílého či romantického růžového zlata.

Zásnubní prsten Ikaria krášlí korunka ve tvaru srdceZásnubní prsten Ikaria krášlí korunka ve tvaru srdce a nápadný kámen

Šperky s perlami a diamanty

Pokud ji chcete opravdu ohromit, obdarujte ji šperkem s průzračnými diamanty nebo perlami z vodních hlubin. Takový klenot je nejen hodnotným darem, ale ukáže Vaší milované sílu Vaší lásky.

Perlové náušnice Alexa v moderním designuModerní perlové náušnice Alexa

Červená je barva vášně

Hloubku Vašich citů dá najevo také šperk s rudými kameny. Ať už zvolíte rubíny v královské červeni nebo granáty v temném odstínu rudé, šperk s těmito drahokamy v ní zažehnou plamen lásky pokaždé, když se na něj podívá. Neméně oslnivé jsou i červené zirkony.

Prsten Sari v oblíbeném halo styluPrsten Sari v oblíbeném halo stylu


Přejeme, aby Váš Valentýn byl plný lásky a milých překvapení!


Zpět na články
Česká značka

Jsme přímý výrobce

Šperky vyrábí naši mistři zlatníci z těch nejkvalitnějších materiálů. Poctivost, kvalita a rodinná tradice jsou na prvním místě.

Jsme přímý výrobce

Česká značka

Na trhu jsme od roku 2001. Naši zakladatelé působí ve šperkařském a hodinářském oboru již od roku 1992.

Poštovné zdarma

Doprava

U nás máte poštovné zdarma při nákupu nad 1 500 Kč (nevztahuje se na investiční zlato). Šperky obdržíte v dárkovém nebo luxusním dárkovém balení.

Prověřená společnost

Prověřená společnost

Naše společnost je prověřená u Puncovního úřadu v ČR a SR. K diamantovým šperkům obdržíte certifikát pravosti.