5 rychlých tipů, jak zjistit správnou velikost prstenu

Přemýšlíte nad nákupem prstenu a potřebujete určit jeho správnou velikost? Existuje několik způsobů, jak ji zjistit. Máme pro Vás tipy, se kterými to snadno zvládnete.

Plánujete žádost o ruku? Jen málokterý šperk dá najevo city právě tak jasně jako zásnubní prsten. Zvolit ten správný však může být náročný úkol. Je třeba vybrat prstýnek, který nejen zapůsobí na srdce Vaší vyvolené, ale také perfektně padne na její prst. Poradíme Vám, jak správně zjistit velikost prstenu a vybrat ten nejkrásnější klenot. Chystáte svatbu? Snubní prsteny jsou magickým vyjádřením lásky, která spojuje dvě srdce ve svazek manželství. Mají kouzelnou moc stvrdit Váš vztah před celým světem, vyjadřují vzájemný slib věrnosti a doživotního spojení. Proto je důležité zajistit, aby snubní prsteny dokonale seděly a zůstaly symbolem Vašeho silného vztahu. Vydejme se tedy společně na cestu, která Vás provede správným měřením velikosti prstů a prstenů.

Zásnubní prsten Rochelle

Romantický a bohatě zdobený zásnubní prsten Rochelle efektně kontrastuje s hladkým snubním prstenem.


 

1. JAK SE ORIENTOVAT VE VELIKOSTECH PRSTENŮ

Velikost prstenů se uvádí dvojím způsobem. Buď dle vnitřního průměru šperku (např. 18 mm = velikost 18) nebo podle vnitřního obvodu prstenu (např. 52 mm = EU velikost 52). Vnitřní obvod prstenu se zjišťuje změřením obvodu prstu.

Tabulka velikostí

číslo

průměr (mm)

číslo

průměr (mm)

číslo

průměr (mm)

číslo

průměr (mm)

48

15,3

54

17,2

60

19,1

66

21,0

49

15,6

55

17,5

61

19,4

67

21,3

50

15,9

56

17,8

62

19,7

68

21,6

51

16,2

57

18,1

63

20,1

69

22,0

52

16,6

58

18,5

64

20,4

70

22,3

53

16,9

59

18,8

65

20,7

71

22,6


 

2. UŽITEČNÉ RADY PRO ÚSPĚŠNÉ MĚŘENÍ

  • Pamatujte, že na velikost prstenu má vliv hned několik faktorů – teplota, denní doba, těhotenství apod. Nejlepší je měřit prst za pokojové teploty během dne. Aby bylo Vaše měření opravdu úspěšné, doporučujeme ho několikrát zopakovat.

  • Pokud měříte prst kvůli zásnubnímu prstenu, vždy měřte levý prsteníček nebo prsten nošený na levém prsteníčku. Dominantní (obvykle pravá) ruka je o trochu větší, proto by pak prsten na levé ruce nemusel sedět.

  • Jestli se nemůžete rozhodnout mezi dvěma velikostmi, zvolte tu menší. Prsten jde snadněji zvětšit než zmenšit. Rozhodnete-li se k nákupu přes e-shop, prstýnek můžete vyměnit za jinou velikost. Jen mějte na paměti, že pokud jste si nechali šperk vyrobit na míru, upravit nebo do něho něco vygravírovat, pak ho již nelze vyměnit a zbývá tedy pouze možnost nechat velikost upravit.

  • U širších prstenů (obroučka široká 8 mm a více) vyberte raději větší velikost, sedí totiž těsněji.

  • Máte-li výraznější klouby, pamatujte na to už při měření. Důležité je, aby se prsten dal přes kloub pohodlně přetáhnout.

 

Prsten z populární kolekce Sari

Prsten z populární kolekce Sari, ve které naleznete prsteny, přívěsky a náušnice se zirkony v mnoha barevných kombinacích.


 

3. MĚŘENÍ (JAKO) V KLENOTNICTVÍ

Obvyklou variantou je nechat si velikost změřit přímo u odborníka v kamenné prodejně. Pomocí speciálních měřicích kroužků přesně zjistí, jakou velikost potřebujete. Rádi bychom Vám však zprostředkovali přesné měření v pohodlí domova. Proto v našem sortimentu najdete Měřicí sadu, která Vám zajistí to nejpřesnější měření prstu bez nutnosti navštívit zlatnictví. Hodnota Měřicí sady Vám pak bude odečtena od ceny prstenu zakoupeného na luxur.cz.

Měřicí sada pro přesné měření prstu přímo u Vás doma

Měřicí sada Vám pomůže zjistit nejen správnou velikost, ale také šířku prstenu, která Vám bude nejvíce vyhovovat.

Pokud opravdu hodně pospícháte, můžete si také vytisknout našeho Pomocníka pro měření velikosti prstenu s papírovým měřítkem.

Náhled měřicího proužku z našeho Pomocníka

Pro přesné a jednoduché změření obvodu prstu stačí Pomocníka stáhnout, vytisknout a vystřihnout měřicí proužek.


 

4. MĚŘENÍ BEZ PRSTENU ČI POMŮCEK

Nemáte-li k dispozici padnoucí prsten, můžete velikost určit pomocí měření obvodu prstu. Poslouží Vám tenký provázek nebo páska z papíru – materiál, který není pružný. Mějte na paměti, že prsten budete muset přetáhnout přes kloub, provázek proto příliš neutahujte, případně měřte prst natěsno rovnou v oblasti kloubu. Pokud chcete koupit širší prsten, zvolte raději o jedno číslo větší velikost, než jakou jste naměřili.

Měření bez prstenu

Jednou z možností, jak změřit obvod prstu, je pomocí stužky nebo provázku, na kterém si uděláte značku, a pak přiložíte k pravítku. Existují ale přesnější metody měření.


 

5. MĚŘENÍ S PRSTENEM

Pokud máte k dispozici prsten v požadované velikosti, máte dvě možnosti, jak určit jeho velikost. Jednou z variant je přeměření u odborníka, který zjistí přesnou velikost pomocí tzv. trnu. Jestli se rozhodnete pro měření doma, nejjednodušším způsobem je změřit vnitřní průměr pravítkem nebo posuvným měřítkem. Pomůže Vám také obkreslení prstenu na papír. Pokud ale chcete jednoduché a rychlé řešení, můžete využít našeho Pomocníka pro měření velikosti prstenu, kde jsou průměry již zakreslené a stačí na ně prsten pouze položit.

Kontrola velikost prstenu

Náš Pomocník Vám usnadní změření velikosti Vašich prstenů.


 

Věříme, že Vám naše šablony i Měřicí sada pomohou usnadnit měření a tím i cestu k dokonalému prstenu, ať už ho dáváte jako dárek, chcete žádat o ruku Vaši vyvolenou nebo společně vybíráte snubní prsteny.


Zpět na články
Česká značka

Jsme přímý výrobce

Šperky vyrábí naši mistři zlatníci z těch nejkvalitnějších materiálů. Poctivost, kvalita a rodinná tradice jsou na prvním místě.

Jsme přímý výrobce

Česká značka

Na trhu jsme od roku 2001. Naši zakladatelé působí ve šperkařském a hodinářském oboru již od roku 1992.

Poštovné zdarma

Doprava

U nás máte poštovné zdarma při nákupu nad 1 500 Kč (nevztahuje se na investiční zlato). Šperky obdržíte v dárkovém nebo luxusním dárkovém balení.

Prověřená společnost

Prověřená společnost

Naše společnost je prověřená u Puncovního úřadu v ČR a SR. K diamantovým šperkům obdržíte certifikát pravosti.