Akvamarín – kámen měsíce března

Akvamarín je drahokam, který Vám učaruje svou modrou barvou. Už od starověku je spojovaný s moři a oceány, i jeho název vznikl z latinského spojení aqua marina, mořská voda. A stejně tak jako ona, má i akvamarín nekonečnou paletu modrých odstínů, která okouzlila i anglickou královnu Alžbětu II.

V roce 1953 daroval britský premiér Alžbětě náhrdelník a náušnice osazené akvamaríny. Královna si šperky zamilovala natolik, že si k nim nechala vyrobit i korunku. A akvamarín zdobí i jinou korunu – tu Svatováclavskou, zhotovenou panovníkem Karlem IV. jako součást českých korunovačních klenotů. Ostatně akvamarín není ve světě šperků žádným nováčkem, jeho vlastnosti oceňují brusiči a klenotníci už od starověku.

Co do fyzikálních vlastností je akvamarín odrůdou berylu, na Mohsově stupnici tvrdosti je na 8. stupni. Přesto, že se jedná o poměrně tvrdý kamen, dá se snadno opracovat. Má také schopnost tzv. dichroismu, kdy dokáže rozkládat světlo a pod různými úhly mění intenzitu své barvy.

Vyskytuje se v dutinách, žulových pegmatitech či aluviálních ložiscích štěrku. Drahokamy té nejvyšší kvality se dnes těží hlavně v Brazílii, ale neméně krásné jsou i kameny z Madagaskaru, Keni, Tanzanie, Zambie, Malawi, Šrí Lanky nebo USA.

Za svou modrou barvu vděčí akvamarín částečkám železa. Existují kameny od téměř průzračně modrých přes blankytné, azurové až po zelenkavé. Zejména v 19. století byly nejpopulárnější kameny modrozelené, dnes se však nejvíc cení ty čistě modré. Velmi vzácný pak je světle žlutý akvamarín.

Ve starověkém Římě novopečení manželé dávali své ženě jako jeden z prvních darů klenot s akvamarínem, protože byl považován za symbol mladé lásky a věrnosti v manželství. Pro Sumery a Egypťany pak symbolizoval věčné mládí a štěstí.

Námořníci ho nosili jako ochranný amulet, aby je udržel v bezpečí před nástrahami moře a oni se v pořádku vrátili zpět na pevninu. Věřilo se, že jde o kámen pradávných bohyň moře a poklad mořských panen.

Jsou mu také přisuzovány léčivé vlastnosti. Údajně dovede zbavit mysl strachu, odbourat stres a posílit intelekt. Pomáhá odblokovat komunikaci a zlepšit sebevyjádření. Je to též kámen spojený s dechem a má zmírňovat nemoci dýchacího ústrojí.

Pojí se i se znameními zvěrokruhu, konkrétně s Vodnářem, Rybami, Beranem, Býkem, Blíženci a Váhami.

Přečtěte si i o dalších drahých kamenech.


Zpět na články
Česká značka

Jsme přímý výrobce

Šperky vyrábí naši mistři zlatníci z těch nejkvalitnějších materiálů. Poctivost, kvalita a rodinná tradice jsou na prvním místě.

Jsme přímý výrobce

Česká značka

Na trhu jsme od roku 2001. Naši zakladatelé působí ve šperkařském a hodinářském oboru již od roku 1992.

Poštovné zdarma

Doprava

U nás máte poštovné zdarma při nákupu nad 1 500 Kč (nevztahuje se na investiční zlato). Šperky obdržíte v dárkovém nebo luxusním dárkovém balení.

Prověřená společnost

Prověřená společnost

Naše společnost je prověřená u Puncovního úřadu v ČR a SR. K diamantovým šperkům obdržíte certifikát pravosti.